Met het Ubuntugesprek op 16 oktober naar Gent ….


Het Ubuntugesprek is een onderdeel van de Mediation-week in België. Deze week wordt georganiseerd door de Federale Bemiddelingscommissie en is bedoeld voor bemiddelaars / mediators. Het Ubuntugesprek kent in de basis de Afrikaanse Ubuntufilosofie, maar is afgestemd op de westerse, meer individuele cultuur. Het koppelen van de zelfstandigheid en de kracht van het individu aan de sterke binding van een collectieve samenleving, dat is voor mij het waardevolle van de gespreksmethode. Het bewustzijn dat een mens alleen bestaat door anderen is een waardevol uitgangspunt. Ubuntu komt van het Zulu-gezegde: ‘Umuntu ngumuntu ngabantu’. Dit betekent ‘een mens wordt pas een mens door andere mensen’.


De ontwikkelaars van de methode zijn gevraagd een workshop te geven tijdens de Mediation-week. Als mede-ontwikkelaar ben ik er trots op dat we gevraagd zijn om methode over te dragen en onze ervaringen te delen.


Meer informatie over de Mediation-week is te vinden op de website van de Federale Bemiddelingscommissie https://www.fbc-cfm.be/nl

umb.png

 

Als je je wilt inschrijven kan dit via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Download: Programma Mediation Week 2018

 

bb1

 

Het ubuntugesprek

is een gespreksvorm in ontwikkeling, hiermee rechtdoend aan de verschillende betekenissen van het woord ontwikkeling. Mensen die deelnemen aan het gesprek zorgen voor ontwikkeling van elkaar en van zichzelf, ieder gesprek neemt een andere wending en tot slot blijft de gespreksvorm zelf in ontwikkeling.

De ubuntufilosofie komt uit Zuid-Afrika en het woord kent verschillende betekenissen, de meest voorkomende is "Ik ben omdat wij zijn". Mijn eigen lichte voorkeur gaat naar 'Ik besta door anderen", of in mijn eigen woorden: zonder jullie ben ik ook niets

Op de website Het Ubuntugesprek vindt u meer informatie over de gespreksvorm, de mogelijke toepassingen en de filosofie. Ook kunt u zich daar inschrijven voor de eerstvolgende kennismakingsmiddag.

Nieuw is dat Dhian Sioe Lie en Mijnie Oosterom op verzoek ook snuffel-workshops geven, deze duren ongeveer een uur (1uur+). Onlangs hebben we, op het congres voor Sociale teams in de provincie Friesland, 8 snuffel-workshops verzorgd. De reacties waren inspirerend en hartverwarmend, en we zijn vooral trots op deze: "verbazingwekkend dat we in deze korte tijd zo intiem en zo wezenlijk met elkaar in gesprek waren ....".

0
0
0
s2sdefault